Teknisk avdeling

VELKOMMEN TIL LYTTEPOSTEN

 

Dersom du har noe på hjertet hva angår Kommentarsiden/Teknisk avdeling, kom så bare med det! Det kan være spørsmål/kommentarer til emnevalg, kommenterte partier, ønsker om spesielle temaer eller kanskje spørsmål om veivalg i konkrete stillinger.

 

Inn til videre kan du benytte

 

blueschess@sen.im

 

Det er en forutsetningen at du aksepterer at budskapet ditt gjøres tilgjengelig for alle klubbens medlemmer, og at det gis rom for innspill fra andre enn undertegnede.

 

Mht partier fra medlemmene i klubbturneringer og øvrige nasjonale/internasjonale turneringer, er det ubegrenset med plass på Kommentarsiden. Partier med egne kommentarer, aller helst produsert i pgn/ChessBase, kan du sende til samme mailadresse.

 

Øystein Johnsen

 

 

 

 

 

 

April 2018

 

METODER OG TEKNIKKER I SJAKKMANØVRE

 

Det finnes en rekke regler, metoder og teknikker som vi som sjakkspillere forventes å forholde oss til. Det er et omfattende regime, og alt er ikke like aktuelt. En vanlig klubbspiller har rett og slett ikke kapasitet til å holde seg oppdatert i ethvert henseende. Det er ikke så rart, forskjellen på en spiller på 1900 Elo og en på 2300 skyldes stort sett at sistnevnte tar seg tid til å bruke den tiden som er nødvendig for å holde seg oppdatert med hensyn til sin sjakk-ABC.

 

Vår nye hjemmeside inneholder en egen avdeling for medlemmer som føler seg overkjørt av forventninger og krav til á jour-hold, og kanskje ikke lenger er i stand til å se skogen for bare trær.

 

Øystein Johnsen

Åpningsartikkelen i Teknisk avdeling tar for seg

DEN ISOLERTE DRONNINGBONDEN

 

Posisjoner med isolert bonde oppstår stadig vekk, og i akkurat dette tilfellet er det kanskje verdt å bruke den tiden som er nødvendig for å lære seg de ulike stillingenes krav!

 

Det finnes en rekke fremragende bøker om dette temaet. I denne artikkelen har jeg latt meg inspirere av, og hentet ekspertkommentarer fra:

 

Understanding Pawn Play in Chess, Marovic, 2000
How to Reassess your Chess, Silman, 2010
Isolani Strategy, Beliavsky, Mikhalchishin, Stetsko, 2012
Winning Chess Middlegames, Sokolov, 2017

Materien er sjekket via Komodo 11.64 og Houdini 6.64, på en PC med Processor Extreme Edition i7-5960X CPU @ 3.00GHz 3.00 GHz og 32.0 GB RAM, for å nøytralisere mulige kortslutninger.

Kapittel 1		

Det er en rekke moderne åpninger som fører frem til stillinger med isolert dronningbonde. Her følger en oversikt.

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11