(6) TEORIHJØRNET Mandag 22.05.23 – Øystein Johnsen

(6) TEORIHJØRNET Mandag 22.05.23 – Øystein Johnsen

The Carlsen Pawn!

Utgangsstillingen for sesongens siste teorikveld. 16 år og 1 mnd. gammel spiller vår landsmann fra Lommedalen, født i Tønsberg, ett av sine aller beste sluttspill. Motstander med sort er Hracek 2614, og temaet er Carlsens håndtering av fribonden i b-linjen!
Hvits tårn står på «gal» side av bonden, og etter 37…h5 38.Rxf7 Rxb239.Re7 Rb6 bør dette 4 mot 3 sluttspillet, etter Carlsens mening, være remis. Etter 37…Kg6 g4! er det fortsatt remis – og hvit vinner etter 68. trekk!

Carlsen kjører fribonden til 7.-raden til tross for at han ser at stillingen ikke gir rom for at bonden vil nå forvandlingsfeltet, og forklarer hvorfor han mener at en fribonde på 7.-raden/2.-raden fortjener mer oppmerksomhet i sjakkteorien enn hva som har vært tilfellet til nå! Partiet går for å være et av Carlsens beste sluttspill, og ble spilt i Bundesliga i januar 2007. Carlsen var da 16 år og 1 mnd, hadde FIDE rating på 2690, og lå som nr. 24 på verdensrankingen. Kommentarene til Carlsen er merket MC, og er, sammen med kommentarer fra IM Bartholomew, hentet fra

GM Carlsen/IM Bartholomew: The Magnus Touch: The Endgame/The Carlsen Pawn

Noen av kommentarene forøvrig er fra

IM Tibor Karolyi: Endgame Virtuoso Magnus Carlsen

Det hele er sjekket og korrigert mot Stockfish 15.1 (StF), og gjendiktet til gebrokkent norsk ved undertegnede -øj.

Partiet er gjengitt med omfattende varianter, til glede for de spesielt interesserte. Vi glade amatører finner spesiell glede i avgjørende taktiske elementer mht håndtering av en bonde på 7./2.-raden, og for ikke å gå oss vill i alt variantmylderet, vises partiet først i en noe strippet klubbspiller-utgave som vi for anledningen kaller «Bondeforvandlingen». Vel bekomme!

… og her følger partiet med varianter for de overjordisk interesserte!